Hey ondernemer! Je bent ongetwijfeld op de hoogte van de gewijzigde DBA-wetgeving (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), welke sinds 11 januari 2021 is ingegaan. We merken echter dat de veranderingen niet voor iedereen even duidelijk zijn.

Hoor jij bij die groep? Lees dan verder! ↩️

De DBA-wetgeving is in 2016 in het leven geroepen om opdrachtgevers en ZZP’ers duidelijkheid te geven over de onderlinge werkrelatie. De voordelen voor opdrachtgever en voor de ZZP’er zijn vast en zeker duidelijk. Wel is er een risico dat een werkgever met forse naheffingen te maken kan krijgen, wanneer de onderlinge relatie toch meer neigt naar een (verkapt) dienstverband. Vandaar de DBA-wetgeving, die beschrijft wanneer sprake is van een verkapt dienstverband. Dan is namelijk sprake van de volgende drie zaken:

  • Gezag
  • Persoonlijke arbeid
  • Beloning

De DBA-wetgeving is dus in het leven geroepen om meer duidelijkheid te scheppen. Maar nu, zo’n 5 jaar later, mogen we best stellen dat de wetgeving niet de duidelijkheid heeft gebracht die het zou moeten brengen.

Vandaar dat per 11 januari gestart is met een pilot. De DBA wordt namelijk vervangen door de WBA (Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie), een webmodule die duidelijkheid geeft aan de opdrachtgever over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Deze pilot duurt 6 maanden en daarna volgt een evaluatie, over het ofwel rechtsgeldig maken van de module of niet. Tijdens de pilot is de uitkomst van de webmodule dus een indicatie en heeft deze geen juridische gevolgen. Invullen is overigens ook anoniem en vrijwillig.

Twijfel je zelf? Of heb je aanvullende vragen over de webmodule? Wacht dan niet te lang en bel ons even op. Als uitzendbureau zijn we continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Verder benieuwd naar de webmodule? Dan kun je die HIER bekijken!