Je cv is vaak de eerste kennismaking van een werkgever met jou. Maar jouw cv is meestal niet de enige die op zijn of haar bureau ligt… Om ervoor te zorgen dat die van jou ook echt gelezen wordt, geven wij 7 makkelijke tips om je cv te optimaliseren.

1. Overzichtelijk

Maak een overzichtelijk cv, door gebruik te maken van tussenkopjes. Start met je personalia, gevolgd door je opleiding en relevante werkervaring. Zet je huidige of meest recente werkgever bovenaan en sorteer eerdere banen van nu naar vroeger. Daarna benoem je je competenties en vaardigheden. Denk hierbij aan welke computerprogramma’s je beheerst, met welke machines je kunt werken en welke eigenschappen je hebt die perfect passen bij de functie waarop je solliciteert. Je cv sluit je af met interesses, om een compleet beeld van jezelf te geven.

2. Layout

Trek aandacht met jouw cv door een mooie lay-out te maken. Ziet jouw cv er verrassend uit, dan is de kans groot dat hij daadwerkelijk gelezen wordt. Je kunt dit zelf doen in bijvoorbeeld Word of InDesign, maar op het internet zijn ook oneindig veel templates te vinden. Deze hoef je alleen nog maar in te vullen. Let er wel op dat je het geheel overzichtelijk en zakelijk blijft! De inhoud van je cv is belangrijker dan de opmaak.

3. Persoonlijk

Geef je cv een persoonlijk tintje door bijvoorbeeld je pasfoto erin te zetten. De potentiële werkgever onthoudt jou op deze manier beter. Of beschrijf onder het kopje Interesses je hobby’s en wat jou interesseert. Zo krijgt degene die jouw cv bekijkt een beter beeld van wat jou bezighoudt.

4. Social Media

Veel werkgevers googelen hun sollicitanten voor ze hen uitnodigen. Help hen een handje en zet je LinkedInprofiel tussen je personalia, of verwijs ernaar via een icoontje. Ook naar andere social media, mits relevant, kun je verwijzen. Maak een hyperlink, zodat de werkgever met één klik bij jouw profiel terechtkomt.

5. Lengte

Zorg ervoor dat je cv niet meer dan twee A4‘tjes beslaat. Heb je veel ervaring en meer ruimte nodig? Kijk er nog eens kritisch naar. Schrap waar nodig en laat alleen relevante werkervaring staan. Veel tekst schrikt af, houd het beknopt!

6. De laatste check

Je cv is vaak het eerste wat een werkgever van je ziet. Laat een goede indruk achter en zorg er daarom voor dat de tekst die erop staat foutloos is. Gebruik je spellingschecker of laat het nog even doorlezen door iemand die goed in Nederlands is. Helemaal klaar? Sla je cv op als een pdf. Dat ziet er netjes uit en qua opmaak en tekst kan er niets meer veranderen.

7. Up-2-date

Houd je cv bij, ook als je niet per se op zoek bent naar een nieuwe baan. Bewaar op je computer een bestand dat je continu kunt wijzigen. Een cursus gedaan? Zet hem erop! Nieuw telefoonnummer gekregen? Pas het aan! Zo is je cv altijd up-to-date en kun je hem na een korte check meteen versturen als er onverwachts een leuke vacature voorbijkomt.