Solliciteren is niet altijd even makkelijk. Daarom geven we je 6 handige tips om jouw droombaan te bemachtigen!

1. Je cv

Het eerste wat jouw potentiële werkgever van je ziet, is je cv. Een goed cv bevat personalia, relevante werkervaring, opleidingen en eventueel competenties en vaardigheden. Let erop dat hij up-to-date is en er verzorgd en overzichtelijk uitziet. Hoe je dat aanpakt? Bekijk hiervoor onze 7 tips voor het opstellen van je cv.

2. De sollicitatiebrief

Je cv gaat vaak gepaard met een sollicitatiebrief. Beschrijf waar je de vacature gevonden hebt, wat je aanspreekt aan het bedrijf, waar je eerder gewerkt hebt, wat jouw sterke punten zijn en waarom je zo goed bij dit bedrijf past. Kies voor een enthousiaste tone of voice en vermijd clichés. Zorg er ten slotte voor dat je brief in foutloos Nederlands is geschreven. Laat hem desnoods checken door iemand die goed is in taal.

3. De uitnodiging

Je brief en cv zijn goed ontvangen en je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Bereid je hier tot in de puntjes op voor, je wil immers een goede indruk achterlaten! Bekijk de website van het bedrijf nog eens en lees je in, bedenk relevante vragen die je wil stellen en denk na over je positieve en negatieve eigenschappen, motivatie en ambities. Kies ten slotte een nette outfit waar je je prettig in voelt. Zo voel je meteen wat meer op je gemak!

4. Op sollicitatiegesprek

De grote dag is eindelijk aangebroken: je mag op sollicitatiegesprek! Neem een notitieblokje mee met de vragen die je wil stellen. Ook kun je hierin gemakkelijk aantekeningen maken en eventuele afspraken opschrijven. Ga ruim op tijd van huis, want vertraging heb je niet altijd in de hand. Liever te vroeg en nog een kwartiertje in de auto wachten, dan 10 minuten te laat en bezweet aan komen rennen. Start het gesprek goed door je gesprekspartner een stevige handdruk te geven. Neem een proactieve houding aan, wees positief en toon interesse.

5. Het tweede gesprek

Je hebt een goede indruk achtergelaten en mag op het tweede gesprek komen. Er is geen vast stramien voor dit onderdeel van het sollicitatieproces. Wat wel vast staat, is dat er vragen aan je gesteld gaan worden én dat je de werkgever nog beter leert kennen. Bereid je hierop voor aan de hand van de vele voorbeeldvragen die online te vinden zijn. Bedenk zelf ook vragen die je wil stellen. Verder komt het regelmatig voor dat de arbeidsvoorwaarden besproken worden. Bepaal van tevoren wat je zou willen verdienen en welke arbeidsvoorwaarden je belangrijk vindt.

6. Aangenomen of afgewezen?

Ging het tweede gesprek goed? Of werd je na het eerste gesprek al aangenomen? Gefeliciteerd, op naar een succesvolle, eerste werkdag! Ben je onverhoopt afgewezen? Je kunt de werkgever altijd even bellen om hun reden hiervoor te vragen. Wellicht hebben zij nog extra tips om je nog beter te profileren. Met die informatie ben je weer beter voorbereid op een volgende sollicitatie!

Wil jij deze tips graag in de praktijk brengen? En ben je op zoek naar een leuke, tijdelijke baan in de bouw, techniek of industrie? Neem contact op met Laura van der Burgh via laura@b-power.nl