Solliciteren is niet altijd even makkelijk en al helemaal niet tijdens de corona-tijd waar we nu in zitten. Daarom geven we je 6 handige tips om jouw droombaan te bemachtigen, of de sollicitatie nu online of op locatie plaatsvindt!

 

1. Je cv

 

Het eerste wat jouw potentiële werkgever van je ziet, is je cv. Een goed cv bevat personalia, relevante werkervaring, opleidingen en eventueel competenties en vaardigheden. Tip die we je willen meegeven is om je uiteindelijke CV te exporteren als PDFje. Let erop dat hij up-to-date is en er verzorgd en overzichtelijk uitziet. Hoe je dat aanpakt? Bekijk hiervoor onze 7 tips voor het opstellen van je cv.

 

2. De sollicitatiebrief

 

Je cv gaat vaak gepaard met een sollicitatiebrief. Beschrijf waar je de vacature gevonden hebt, wat je aanspreekt aan het bedrijf, waar je eerder gewerkt hebt, wat jouw sterke punten zijn en waarom je zo goed bij dit bedrijf past. Kies voor een enthousiaste tone of voice en vermijd clichés. Zorg er ten slotte voor dat je brief in foutloos Nederlands is geschreven. Laat hem desnoods checken door iemand die goed is in taal. Gezien de corona tijd is het niet misschien niet altijd even makkelijk om langs te komen en jezelf voor te stellen. Een korte video (45  – 60 seconden) van jezelf geeft een nog beter beeld van de persoon die jij bent en kan net dat extra pluspuntje zijn dat zorgt voor een uitnodiging.

 

3. De uitnodiging

 

Je brief en cv zijn goed ontvangen en je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Door de corona tijd is het niet altijd mogelijk om op locatie op sollicitatiegesprek te komen. Dit betekent natuurlijk niet dat je je niet kunt voorbereiden op een online sollicitatie. Bereid je hier tot in de puntjes op voor, je wilt immers een goede indruk achterlaten! Bekijk de website van het bedrijf nog eens en lees je in, bedenk relevante vragen die je wil stellen en denk na over je positieve en negatieve eigenschappen, motivatie en ambities. Kies ten slotte een nette outfit waar je je prettig in voelt. Zo voel je meteen wat meer op je gemak! Mocht je sollicitatie online plaatsvinden, zorg er dan voor dat je een goede internetverbinding hebt, je camera en microfoon van tevoren hebt gecheckt, een rustige, weinig afleidende achtergrond hebt en dat je op de hoogte bent op welk medium het sollicitatiegesprek zal plaatsvinden.

 

4. Op sollicitatiegesprek

 

De grote dag is eindelijk aangebroken: je mag op sollicitatiegesprek! Kun je langs op kantoor? Neem dan een notitieblokje mee met de vragen die je wil stellen. Ook kun je hierin gemakkelijk aantekeningen maken en eventuele afspraken opschrijven. Ga ruim op tijd van huis, want vertraging heb je niet altijd in de hand. Liever te vroeg en nog een kwartiertje in de auto wachten, dan 10 minuten te laat en bezweet aan komen rennen. Zorg bij aanvang voor genoeg afstand en pas je aan op de genomen corona-maatregelen. Neem een proactieve houding aan, wees positief en toon interesse.

Vindt de meeting online plaats? Zorg dan dat je dan minimaal 5 minuten van tevoren in het teamgesprek gaat zitten. Het voordeel van van een online sollicitatiegesprek is dat je wat gemakkelijker een spiekbriefje bij de hand kunt houden, dat je kunt gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek 😜

 

5. Het tweede gesprek

 

Je hebt een goede indruk achtergelaten en bent uitgenodigd voor een tweede gesprek. Er is geen vast stramien voor dit onderdeel van het sollicitatieproces. Wat wel vast staat, is dat er vragen aan je gesteld gaan worden én dat je de werkgever nog beter leert kennen. Bereid je hierop voor aan de hand van de vele voorbeeldvragen die online te vinden zijn. Bedenk zelf ook vragen die je wil stellen. Verder komt het regelmatig voor dat de arbeidsvoorwaarden besproken worden. Bepaal van tevoren wat je zou willen verdienen en welke arbeidsvoorwaarden je belangrijk vindt.

 

6. Aangenomen of afgewezen?

 

Ging het tweede gesprek goed? Of werd je na het eerste gesprek al aangenomen? Gefeliciteerd, op naar een succesvolle, eerste werkdag! Ben je onverhoopt afgewezen? Je kunt de werkgever altijd even bellen om hun reden hiervoor te vragen. Wellicht hebben zij nog extra tips om je nog beter te profileren. Met die informatie ben je weer beter voorbereid op een volgende sollicitatie!

Wil jij deze tips graag in de praktijk brengen? En ben je op zoek naar een leuke, tijdelijke baan in de bouw, techniek of industrie? Neem contact op met Laura van B-Power via laura@b-power.nl